Új szövetség köttetett, átalakul a zeneipar: most már biztosan jönnek a mesterséges intelligencia által generált dalok

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A Google és az Universal közötti megállapodás értelmében a művészek jogdíjat kapnának a hangjukat tartalmazó, mesterséges intelligencia által generált tartalmak után. A művészek számára egy kilépési záradék lehetőségét is fontolóra vették. Emellett a hírek szerint a Google hasonló megállapodásról tárgyal Warner Brothers-szel is.

A deepfake felvételekkel kapcsolatos vitákat, miszerint a művészek hangját az engedélyük nélkül használják fel zenés tartalmak generálására, az váltotta ki, amikor feltűnt a zenei platformokon egy mesterséges intelligenciával generált hamis Drake-szám. A szám gyorsan terjedt, de a Spotify és a YouTube zenei streaming platformok nem sokkal később letiltották.

A Universal Music, amelyet a Rolling Stones magazin a világ legnagyobb zenei cégként tart számon, élesen bírálta a szám megjelenését. A Universal szerint a zeneipar érdekeltjeinek dönteni kell, hogy a művészeket és a kreativitást támogatják, vagy a deepfake-eket használó csalókat a művészek jogos díjazásának rovására.

A vitát kirobbanása után a popsztár Grimes ígéretet tett arra, hogy a hangját használó, mesterséges intelligencia által generált dalok jogdíjainak 50%-át szétosztja. Ezekre a fejleményekre reagálva mind a Universal, mind a Warner kifejezte hajlandóságát arra, hogy együttműködjön a technológiai iparral olyan rendszerek kifejlesztésében, amelyek lehetővé teszik, hogy a művészek profitálhassanak az AI-ból.

Címlapkép forrása: Forrás: Getty Images

Share This Article
Leave a comment