Történelmi csúcson a magyar tőzsde, a techóriások húzták le az amerikai indexeket

RockedBuzz
By RockedBuzz 94 Min ReadMegtört a menetelés

Hétfőn vörösben zártak a vezető amerikai indexek. A Dow Jones Industrial Average 23 ponttal esett, ami 0,1%-os csökkenést jelent, míg az S&P 500 0,5%-os, a Nasdaq Composite pedig jelentősebb, 0,8%-os mínuszban zárt.

Ezzel megtörőben a piacok 5 hete tartó diadalmenete, és főként az emelkedés motorjai, a technológiai részvények gyengültek be hétfőn. Az Nvidia részvényei több mint 2%-ot veszítettek az értékükből, a Microsoft és a Meta is 1% feletti gyengülést produkált.

Nvidia árfolyamának alakulása

chart 58933

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0

Az előző héten az S&P 500 2022 márciusa óta a legmagasabb zárószintet érte el, aminek eredményeképpen az éves plusz megközelítette a 20%-ot. A Dow eközben 2021 óta először ért el öt hetes győzelmi szériát, az év során pedig több mint 9%-os kumulatív emelkedést ért el. A technológiai részvények által dominált Nasdaq Composite is figyelemre méltó növekedést mutatott, 2023-ban több mint 34%-kal ugrott meg.

baha us 30 árfolyamának alakulása

chart 58931

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0Jönnek vissza a hozamok, csúsznak le a tőzsdék

Az amerikai részvényindexek még mindig mínuszban állnak, miután a technológiai részvények meredeken esnek. Bár a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 a múlt héten az idei legmagasabb szinten zárták a múlt hetet, most a DJIA 80 ponttal, azaz 0,2%-kal lejjebb 36 164 ponton áll. 

baha us 30 árfolyamának alakulása

chart 58925

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0

Az S&P 500 SPX 28 ponttal – azaz 0,6%-kal – 4566 pontra esett.

A Nasdaq Composite COMP 132 pontot, azaz 0,9%-ot veszített, és 14.172 ponton kereskedik.

Ezzel egyelőre megtörni látszik az öthetes diadalmenet: pénteken a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq Composite is zsinórban ötödik heti pluszos zárását könyvelte el.

Az előző hetek emelkedését az hajtotta, hogy a Fed jövő évi kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások alacsonyabbra szorították a kincstári hozamokat.

Hétfőn azonban a hozamok kúsztak feljebb, a 10 éves kötvény hozama 8,8 bázisponttal 4,289%-ra emelkedett. A kötvényhozamok pénteken még azután is zuhantak, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke visszaverte a kamatcsökkentési spekulációkat, mondván, hogy a központi financial institution készen áll az újabb emelésre, ha szükséges.19 hónapos csúcson a Bitcoin

Miközben a tőzsdék inkább lefelé tartanak, a bitcoin és az arany nagy emelkedésben van. A legnépszerűbb kriptovaluta átlépte a 42 000 dolláros határt, és 19 hónapos csúcsot ért el, míg az arany elérte minden idők legmagasabb nominális napközbeni szintjét a 2100 dolláros unciánkénti árat.

Bitcoin árfolyamának alakulása

chart 58921

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0

A kriptokitöréssel párhuzamosan a kereskedő platformoknak is jó napja van: a Coinbase több mint 6%-ot ugrott a bitcoin nyomában, míg a Marathon Digital, a Riot Platforms és a Microstrategy thoughts több mint 4%-kal állnak jobban, mint nyitáskor.Öthetes diadalmenet borulhat New Yorkban

Hétfőn az amerikai vezető részvényindexek mínuszban állnak, mivel a befektetők elbizonytalanodtak, hogy az öt egymást követő héten nyereséget felmutató piac nem pusztán egy lufivá fúvódik.

A Dow Jones Industrial Average, a blue chip részvények irányadó mutatója 95 ponttal csökkent, ami 0,3%-os csökkenést jelent. Az S&P 500 index 0,6%-os veszteséget regisztrált eddig, míg a technológiai súlyú Nasdaq Composite index ennél meredekebb, 0,9%-os csökkenést mutatott.

baha us 30 árfolyamának alakulása

chart 58919

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0

Ezt a csökkenést annak tulajdonították, hogy a befektetők eladták a nagy technológiai vállalatok részvényeit, amelyek egész évben a piac felfelé ívelő pályájának élén álltak. Az eddigi kereskedésben az Nvidia, az Alphabet és a Netflix is 2%-os esést szenvedett el.

Nvidia árfolyamának alakulása

chart 58917

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.nc=0

Az Alaska Air Group több mint 15%-os mínuszban van, miután a cég bejelentette, hogy 1,9 milliárd dollárért felvásárolja a rivális Hawaiian Airlines légitársaságot. Ezzel a nap egyik legnagyobb vesztese eddig.Hozamrealizálás az aranynál

A délutáni órákra alaposan megváltozott a kép az arany árfolyamánál, már 1,8 százalékos mínuszban van a jegyzés. Vélhetően hozamrealizálás zajlik az elmúlt hetek raliját követően.

aranyrealizEmelkedik a Magyar Telekom részvénye

Már 2 százalékos pluszban van a Magyar Telekom részvénye, többek között arra a hírre emelkedik az árfolyam, hogy a vállalatot követő összes elemző közül a legmagasabb 12 havi célárat határozta meg a részvényre a cseh Wood elemzője. De ugyancsak felhívhatta a részvényre a befektetők figyelmét egy nemrég megjelent interjú, amiben a vállalat vezérigazgatója a Portfoliónak kifejtette, hogy milyen területeken fejleszt a Telekom, mire számíthatnak a fogyasztók, és hogy hogyan alakul a piaci verseny a hazai piacon a szektor konszolidációja közepette.

mtel2Egyre feljebb

A bizonytalan nemzetközi részvénypiaci hangulattal szemben egyre nagyobb a plusz a magyar tőzsdén, a BUX már 0,7 százalékos pluszban van. Mind a négy hazai blue chipnek emelkedik az árfolyama.

buc07Itt a történelmi csúcs a magyar tőzsdén

Bár csak kisebb mozgásokat láthatunk egyelőre a magyar tőzsdén, a 0,2 százalékos eelkedés is elég volt ahhoz, hogy

új történelmi csúcsra érjen a BUX.

Az előző csúcs szeptember 15-én volt, akkor a legmagasabban 58 180 ponton állt a börze, ma eddig 58 254 volt a csúcs.

bux02törtRossz hangulatban indul a kereskedés Európában

A kereskedés első perceiben rossz a hagulat a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékos esése mellett a FTSE 100 0,3 százalékos, a CAC pedig 0,2 százalékos mínuszban van.

dax235678Ralizik a bitcoin

Már a negyedik napja láthatunk meredek emelkedést a legjelentősebb kriptovalutánál, a bitcoinnál – nemrég átlépte a 40 000 dolláros szintet a jegyzés, ilyen magasan utoljára tavaly áprilisban járt az árfolyam.

btc41Történelmi csúcson az arany árfolyama

Ma unciánként 2136 dollárért is kereskedtek az arannyal, ilyen magasan még soha nem állt a nemesfém jegyzése. Az elmúlt napokban a csökkenő amerikai infláció és a kamatvágással kapcsolatos várakozások miatt indult be igazán az emelkedés, de technikai okai is vannak az új csúcsnak.

goldathJó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,3 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,1 százalékot esett, a Hang Seng 0,36 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,15 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,27 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,06 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,09 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,22 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Mozgalmas hét elé nézünk, ez már ma reggel megmutatkozik, hiszen az MNB a biztosítók harmadik negyedéves adatait közli, emellett a szokásos havi hitelintézeti mérlegstatisztika és a kamatok alakulására vonatkozó friss adatok is megjelennek. Németországban a külkeresekedelem októberi adatait publikálják, míg Amerikában a gyáripari megrendelések alakulása adhat képet a gazdaságról.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december4.hétfő8:30MNBBiztosítók prudenciális adataiQ3
december4.hétfő8:30MNBHitelintézetek mérlegeokt.
december4.hétfő8:30MNBKamatstatisztikaokt.
december5.kedd8:30MNBHitelintézetek prudenciális adataiQ3
december5.kedd8:30MNBPénzügyi vállalkozások prudenciális adataiQ3
december5.kedd8:30MNBVállalati hitelállomány alakulásaQ3
december5.kedd11:30ÁKK3 hónapos dkj aukció 
december6.szerda8:30KSHIpar (első becslés)okt.
december6.szerda8:30KSHTurisztikai szálláshelyek forgalmaokt.
december6.szerda8:30KSHKiskereskedelemokt.
december7.csütörtök8:30MNBÉrtékpapírstatisztikaokt.
december7.csütörtök8:30MNBNemzetközi tartalékoknov.
december7.csütörtök8:30KSHA mezőgazdaság teljesítménye (első becslés)2023
december8.péntek8:30KSHKülkereskedelem (első becslés)okt.
december8.péntek8:30KSHInflációnov.
december8.péntek S&PHitelminősítésszept.
Nemzetközi makrogazdaság
december4.hétfő8:00Németo.Külkereskedelemokt.
december4.hétfő16:00USAGyáripari megrendelésekokt.
december5.kedd11:00EUIpari termelői áraknov.
december6.szerda8:00Németo.Gyáripari megrendelésekokt.
december6.szerda11:00EUKiskereskedelemokt.
december6.szerda14:15USAADP munkaerőpiaci indexnov.
december7.csütörtök4:00KínaKülkereskedelemnov.
december7.csütörtök8:00Németo.Iparokt.
december7.csütörtök11:00EUGDPQ3
december8.péntek0:50JapánGDPQ3
december8.péntek14:30USAMunkanélküliségnov.
december8.péntek16:00USAMichigan fogyasztói bizalmi indexdec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,2 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 14,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 13,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
 Árfolyam1 nap1 hét1 hónapIdén1 év5 év
Amerikai részvényindexek       
Dow Jones36 245,50,8%2,4%8,9%9,3%5,4%41,9%
S&P 5004 594,630,6%0,8%8,4%19,7%12,7%66,5%
Nasdaq15 997,580,3%0,1%9,1%46,2%32,8%130,2%
Ázsiai részvényindexek       
Nikkei33 431,51-0,2%-0,6%5,8%28,1%18,4%49,6%
Hang Seng16 830,3-1,2%-4,2%-1,6%-14,9%-10,2%-36,5%
CSI 3003 482,88-0,4%-1,6%-2,5%-10,0%-10,6%9,8%
Európai részvényindexek       
DAX16 397,521,1%2,3%9,9%17,8%13,2%45,7%
CAC7 346,150,5%0,7%6,0%13,5%8,8%46,8%
FTSE7 529,351,0%0,5%2,5%1,0%-0,4%7,9%
FTSE MIB29 928,450,6%1,7%6,9%26,2%21,2%56,0%
IBEX10 140,80,8%2,0%11,7%23,2%20,6%11,7%
Régiós részvényindexek       
BUX58 010,990,2%3,4%3,5%32,5%25,1%44,6%
ATX3 316,680,8%1,9%7,9%6,1%3,2%7,9%
PX1 390,380,1%0,2%1,4%15,7%14,5%30,1%
WIG2076 319,062,8%2,5%6,6%32,8%34,2%31,1%
Magyar blue chipek       
OTP14 5450,2%5,6%8,1%43,9%33,6%27,1%
Mol2 7800,0%1,8%-3,3%6,8%-2,0%-12,1%
Richter8 8200,2%3,2%4,1%6,3%3,8%56,8%
Magyar Telekom6042,4%-0,5%7,5%78,2%81,7%34,2%
Nyersanyagok       
WTI73,72-2,5%-2,0%-9,0%-8,1%-9,1%44,7%
Brent78,97-2,1%-1,6%-7,1%-7,0%-9,1%34,4%
Arany2 056,150,9%2,9%3,6%13,2%14,2%68,7%
Ezüst25,340,3%7,2%11,4%6,7%12,0%78,7%
Devizák       
EURHUF379,5150-0,4%-0,2%-1,1%-5,2%-7,8%17,2%
USDHUF350,25150,3%0,8%-3,9%-6,7%-10,7%22,4%
GBPHUF442,34010,4%0,9%0,4%-2,1%-7,7%21,3%
EURUSD1,0836-0,7%-1,0%2,8%1,5%3,3%-4,3%
USDJPY147,85000,0%-1,2%-2,1%11,0%8,8%30,2%
GBPUSD1,2633-0,2%0,2%4,2%5,0%3,0%-1,0%
Kriptovaluták       
Bitcoin38 7072,6%2,5%9,2%133,1%128,0%874,7%
Állampapírok       
10 éves amerikai állampapírhozam4,22-3,1%-6,2%-11,3%10,1%19,6%39,9%
10 éves német állampapírhozam2,33-3,7%-11,1%-14,5%-9,3%27,7%652,4%
10 éves magyar állampapírhozam6,840,0%-4,1%-9,4%-26,1%-19,6%113,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Share This Article
Leave a comment