Szankciók ide vagy oda, megoldódhatott az orosz tankgyártás egyik legnagyobb problémája

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Egy szemfüles haditechnika-rajongó, Patricia Marins szúrta ki, hogy Oroszország frissen modernizált T-80BVM harckocsijaira már szereltek az oroszok Szoszna-U célzóberendezést, ez pedig erős indikátora lehet annak, hogy sikerült legalább részletesen kikerülni az orosz hadiipart célzó szankciókat.

Az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók egyik fő célja, hogy elvágják az Ukrajnát támadó országot a modern elektronikai eszközökhöz való hozzáféréstől, ezért legalább átmenetileg problémája volt az orosz hadiiparnak például a hőkamerák, ballisztikai számítógépek beszerzésével.

Az orosz Szoszna-U célzórendszerhez például a francia Thales szállított alkatrészeket, ezért a modern harckocsikban fontos szerepet játszó komponens gyártása átmenetileg leállt. Helyette a frissen modernizált tankokat inkább a hidegháborús 1PN96MT-02 célzórendszerrel szerelték fel.

Most úgy néz ki, Oroszország megoldást talált az elektronikai komponensek beszerzésére: ismét gyártják a Szoszna-U rendszereket és ezzel szerelik fel az ukrán frontra tartó harckocsikat.

Patricia Marins arra is felhívja a figyelmet, hogy az orosz harckocsigyártás valószínűleg jelentősen felgyorsult: havi 80-90 harckocsit képesek az orosz gyárak frissen legyártani / modernizálni, ami lényegesen gyorsabb ütem, mint ahogy a nyugati országok az ukrán utánpótlást szállítják. Ezt a gyártási számot nemrég ukrán források is megerősítették.

Címlapkép forrása: KONSTANTIN MOROZOV via Mil.ru / Wiki Commons

Share This Article
Leave a comment