Putyin is lesújt a nyugati szankciókkal büntetett oligarchára

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Augusztus 17-én a szibériai Krasznojarszk városában az ügyészség keresetet nyújtott be Melnicsenkó ellen, amely az általa tulajdonolt Szuek JSK vállalatot (Oroszország legnagyobb szénbányászati társaságát) és két másik céget célozza. A lépés Putyin ukrajnai inváziója és az azt követő szankciók nyomán történt, ami arra késztette, hogy felszólítsa a gazdag oroszokat, hogy hozzák vissza vagyonukat Oroszországba.

A Bloomberg információi szerint 13 milliárd dollárra becsült vagyonú Melnicsenko jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben él, miután korábban Európában élt.

A per olyan energetikai eszközökkel kapcsolatos, amelyeket a Melnicsenkóhoz kötődő vállalatok 2018-ban szereztek meg Mihail Abizov volt kormányminiszterhez köthető szervezetektől. Abizovot 2019-ben letartóztatták és sikkasztással vádolták meg. Az ügy tárgyalását szeptember 7-re tűzték ki.

Bár a Szuek székhelye Oroszországban van, Melnicsenko másik cégét, az EuroChem Group AG-t (amely nem érintett az ügyben) Svájcban jegyezték be, de jelentős vagyonnal rendelkezik Oroszországban. Melnicsenkót az EU és az USA szankciókkal sújtotta Oroszország ukrajnai fellépését követően, és lemondott a cégeit irányító trösztök kedvezményezettjeként betöltött pozíciójáról, amelyet felesége, a szerb énekesnő, Sandra Nikolic vett át – később őt is szankciókkal sújtották.

Putyin bírálta a külföldön vagyont birtokló gazdag oroszokat, ezért arra ösztönözte, hogy a vállalkozásokat orosz fennhatóság alá helyezze át. Hangsúlyozta, hogy azok az orosz üzletemberek, akik a tengerentúlon tartják vagyonukat és családjukat, “másodosztályú idegenek” maradnak.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images.

Share This Article
Leave a comment