Pattanásig feszült a helyzet: elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését a nigeri junta

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A jelentés szerint a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket az esetleges intervenció elleni fellépés céljából. Pénteken az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a hatalomból eltávolító és házi őrizetbe helyező junta több ezer híve tüntetett a fővárosban, Niameyben működő francia katonai támaszpont közelében.

“Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal” – skandálták a tüntetők, akik nigeri és orosz zászlókat lobogtattak, és támogatásukról biztosították a puccsistákat, mindenekelőtt főnöküket, Abdourahamane Tiani tábornokot.

A hatalomátvétel óta a katonák az egykori gyarmattartó Franciaországot vették célba. Párizst vádolják azzal is, hogy ő áll az ECOWAS-nak a beavatkozásra kijelölt készenléti erők kialakításával kapcsolatos döntése mögött.

Franciaország, amely Niger szövetségese volt az államcsíny előtt, a nyugat-afrikai országban mintegy 1500 katonát állomásoztat, akik a nigeri hadsereggel együtt harcolnak a Száhel-övezet nagy részét fenyegető dzsihadista csoportok ellen.

Az ECOWAS vezérkari főnökei szombaton Ghána fővárosában, Accrában tanácskoznak, majd tájékoztatják a közösség vezetőit a döntés megvalósításának és a készenléti erő felállításának “legjobb eshetőségeiről” – közölték katonai vezetők. Oroszország pénteken ismét ellenvetését fejezte ki bármilyen nigeri katonai beavatkozással szemben, amely szerinte elhúzódó konfrontációhoz vezethet az afrikai országban.

Címlapkép forrása: Anton Petrus via Getty Images

Share This Article
Leave a comment