Oroszország: műszaki hibás lett a Luna-25

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

“Rendellenes helyzet” alakult ki az orosz Luna-25 űrszondánál szombaton, amikor az a leszállás előtti pályára állásra készült – közölte az orosz nemzeti űrügynökség, a Roszkoszmosz.

Az orosz űrszonda a tervek szerint hétfőn száll le a Hold déli pólusán, a Hold egy olyan részének felfedezésére irányuló nagyhatalmi verseny részeként, amely a tudósok szerint fagyott víz és értékes elemek felkeresésére irányul.

“A művelet során az automata állomás fedélzetén rendellenes helyzet alakult ki, amely nem tette lehetővé a manőver végrehajtását a megadott paraméterekkel” – áll a Roszkoszmosz rövid közleményében. A szakemberek elemzik a helyzetet – közölték, további részletek ismertetése nélkül.

Korábban a Roszkoszmosz közölte, hogy megkapta a Luna-25 küldetés első eredményeit, és hogy azok elemzése folyamatban van. Az ügynökség az űrszonda által a Hold Zeeman-kráteréről készített képeket is közzétette. A kráter a harmadik legmélyebb a Hold déli féltekéjén, 190 km átmérőjű és 8 km mélységű.

A Roszkoszmosz közölte, hogy az eddig kapott adatok információt szolgáltattak a holdi talaj kémiai elemeiről, és megkönnyítik a Hold felszínközeli részének tanulmányozására tervezett eszközök működését is. Hozzátették, hogy berendezései regisztrálták “egy mikrometeorit becsapódásának eseményét”.

A Luna-25 szerdán lépett Hold körüli pályára, 1976 óta az első orosz űreszköz, amely ezt megtette. A nagyjából egy kisautó méretű űrhajó célja, hogy egy évig a déli póluson tevékenykedjen, ahol a NASA és más űrügynökségek tudósai az elmúlt években fagyott víz nyomait észlelték a kráterekben. A víz jelenléte a nagy űrhatalmak számára is jelentőséggel bír, mivel az ember hosszabb ideig tartózkodhatna a Holdon, ami lehetővé tenné a holdi nyersanyagok kitermelését.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment