Nagyon rossz híreket közölt a Pfizer-vakcina gyártója

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A mainzi székhelyű társaság hétfőn megjelent negyedéves jelentése szerint a június végén zárult három hónapra 190,4 millió euró veszteség mellett 167,7 millió euró árbevételt realizált, míg az előző év azonos időszakában csaknem 3,2 milliárd euró árbevétel mellett 1,67 milliárd euró nettó nyereséget ért el.

A német biotechnológiai kutatóvállalat a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel közösen 2020 végére az Európai Unióban elsőként fejlesztette ki az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védőoltást, és kapott engedélyt a forgalmazására.

A június 30-án végződött hat hónapban a nettó nyereség 311,8 millió euró volt, szemben az előző évi 5,37 milliárd eurós nettó nyereséggel.

A német vállalat arra számít, hogy szeptemberben piacra dobja Covid-19 elleni adaptált vakcináját – jelentették be hétfőn. A BioNTech egyúttal megerősítette a Covid-19 elleni vakcinából származó bevételekre vonatkozó idei kilátásait, miszerint 2023-ra 5 milliárd eurót várnak a 2022-ben elért 17,2 milliárd euró után.

A vállalat kutatás és fejlesztési kerete ugyanakkor a korábban jelzett 2,4 és 2,6 milliárd euró helyett 2 milliárd és 2,2 milliárd euró között lesz idén a tavalyi 1,54 milliárd euró után.

Április elején közölte a brit kormány, hogy júniustól krónikus egészségi problémákkal küzdő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást Angliában. A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjaira terjesztik ki az oltási kampányt, ők a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist júniustól. Január elején az Egyesült Királyság kormánya bejelentette partneri együttműködését a BioNTech céggel a rák és más betegségek elleni potenciális vakcinák tesztelésére.

A BioNTech árfolyama több mint 9 százalékot esett hétfőn. A vállalat árfolyama az elmúlt 12 hónapban több mint 42 százalékot esett.

Címlapkép forrása: Helmut Fricke/Getty Images

Share This Article
Leave a comment