Mélybe rántja Törökországot a líra beszakadása

RockedBuzz
By RockedBuzz 18 Min Read

A török központi bank által nemrégiben végzett felmérésből kiderül, hogy a pénzügyi elemzők több mint húsz éve a legmagasabb előre jelzett inflációs rátát várják: a jegybank kutatása szerint az elkövetkező tizenkét hónapra 42%-os pénzromlást várnak a szakemberek.

Ez 2002 februárja óta a legmagasabb várható inflációs szintet jelenti.

Ez az aggasztó tendencia szorosan kapcsolódik azokhoz az előrejelzésekhez, amelyek szerint a török líra ugyanezen időszakon belül várhatóan több mint 20%-kal fog leértékelődni az amerikai dollárral szemben. Ez a leértékelődés várhatóan hozzájárul a fogyasztói árak emelkedéséhez, amint azt a központi bank által a közelmúltban pénteken közzétett előrejelzések is felvázolják – írja a Bloomberg.

Az eredményeket részben befolyásolják a központi bank hivatalos becslései, amelyek az előző hónapban 58%-os év végi inflációs várakozást jeleztek. Ez a prognózis a líra közelmúltbeli leértékelődésére hivatkozott, amelyet a kormány által a növekvő költségvetési hiány kezelése érdekében bevezetett adóemelések súlyosbítottak. A török líra már 31%-os értékvesztést szenvedett el a folyó év során.

USD/TRY árfolyamának alakulása

chart 52537

E kihívást jelentő körülmények ellenére a központi bank a jövő év második negyedévében elért csúcsot követően az inflációs ráta csökkenésére számít. A központi bank várhatóan tovább emeli majd a kamatok a következő hónapokban.

A központi bank felmérésében részt vevők jelentős többsége azonban továbbra is optimista a robusztus gazdasági növekedést illetően az idei évre vonatkozóan. A felmérés résztvevői arra számítanak, hogy Törökország GDP-je 2023-ban 3,7%-kal bővül, ami júliushoz képest változatlan előrejelzés. A következő évre előre tekintve a növekedés várhatóan tovább gyorsul, és eléri a 4%-ot.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment