Megszólalt a vészcsengő: megint kihívás elé állíthatja Európát a gázár

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Az utóbbi napokban ismét jelentős ugrást láttunk a világpiaci gázárakban, volt olyan nap, amikor több mint 30 százalékos pluszban is járt a jegyzés. Ez pedig felébresztheti az energiaválsággal kapcsolatos elfeledett kockázatot Európában, hiszen az utóbbi hónapok inkább az árak zuhanásáról és a megnyugtató hírekről szóltak.

Az utóbbi napokban részben az emelkedő energiaárak miatt az ING, a Rabobank és a Saxo Bank szakemberei is héja fordulatot várnak az EKB-től, vagyis a vártnál tovább emelkedhet az irányadó kamat szerintük az eurózónában, a jegybank ugyanis próbálja megakadályozni, hogy a hosszútávú inflációs várakozások még magasabbra emelkedjenek.

Hirtelen megint megszólalt az inflációs vészcsengő – mondta Benjamin Schröder, az ING szakembere. Szerinte az utóbbi időben megjelent kedvező adatok után a gázárak ismételt emelkedése kockázatot jelent. Hétfőn jelenik meg az EKB saját inflációs várakozásokról szóló felmérése.

Jelenleg Európa gázellátását nem fenyegeti veszélyt, de nem szabad elfelejteni, hogy a kontinens országai még mindig kétszer annyit fizetnek a nyersanyagért, mint az orosz-ukrán háború előtt és négyszeresét annak, amennyibe az Egyesült Államoknak kerül a földgáz.

Schröder szerint a kötvénypiac jelenleg alulértékeli az EKB elköteleződését, ő továbbra sem számít a hozamgörbe laposodására, vagyis úgy gondolja, hogy a hosszú hozamok nagyobb mértékben emelkednek majd, mint a rövidek az eurózónában.

A pénzpiacokon most 40 százalék esélyt adnak egy újabb 25 bázispontos EKB-kamatemelésnek szeptemberben, 2024-re viszont már 66 bázispontnyi csökkentés van beárazva. A Rabobank elemzői szerint ugyanakkor fennáll annak a kockázata, hogy az energiaárak emelkedését látva a jegybank elkötelezettebb lesz az inflációs kilátások leszorítása mellett.

Az energiaárak magasan tarthatják az inflációt az EKB célja felett. A tél közeledik, egyre nagyobb lesz a kereslet a földgáz iránt – foglalta össze Althea Spinozzi, a Saxo Bank kötvénystratégája. Ő egyelőre nem számít további kamatemelésekre, viszont úgy gondolja, hogy az EKB a vártnál tovább tarthatja magasan a rátát.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment