Már akkora a baj Kínában, hogy a jüant is menteni kell

RockedBuzz
By RockedBuzz 5 Min Read

A kínai pénzügyi és ingatlanszektorral kapcsolatos növekvő aggodalmakra válaszul a kínai hatóságok a hitelezés élénkítésébe fogtak, ám a kamatvágások mellett sem szeretnék a jüan leértékelődését látni.

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken a világ legeladósodottabb vállalata, a három éve fizetésképtelenségi válságban lévő China Evergrande csődvédelmét kért, ami felerősíti az aggodalmakat, hogy a kínai ingatlanfejlesztők súlyos válságtól szenvednek. Eközben az 1800 milliárd dolláros árnyékbankrendszer egyik legnagyobb szereplője, a Zhongzhi Enterprise Group sem fizet az offshore kötvényei után, ami egy finanszírozási krízis kibontakozásával fenyeget.

Mindez pedig egy olyan helyzetben érte el Kínát, amikor a gazdaság teljesítménye amúgy is éppen visszaesett. Hszi Csin-ping 2022-ben 5,5%-os növekedési célt tűzött ki, ettől tavaly jócskán elmaradt a gazdaság, mindössze 3%-kal tudott növekedni. A koronavírus-járvány miatti karanténintézkedések feloldása után sem látszik a nagy felpattanás: a második negyedévben csak 0,8 százalékos volt a növekedés az előző három hónaphoz képest. Emiatt a Nomoru, a Morgan Stanley és a JP Morgan is lefelé módosította az éves GDP-várakozásait: már mindegyikük 5 százalék alá várja a kínai gazdasági növekedést 2023-ban.

Gyors beavatkozásokba menekül a PBoC

A kínai hatóságok pénteki lépése is arra utal, hogy el akarják kerülni a jüan túlzott leértékelődését. A Kínai Népbank (PBoC) 7,2006-ban határozta meg az USD/CNY árfolyamot, ami jelentősen erősebb, mint a piac által várt 7,305-ös konszenzusos előrejelzés. A meglepetés méretét mutatja, hogy a piaci várakozásoktól való eltérés (2018 óta, amióta ilyen felmérések léteznek) most a legnagyobb. 

usd/cnh 23-08-18.

Az árfolyammeghatározó lépés előtt már voltak jelek, hogy Kína nem szeretné a jüan jelentős gyengülését látni, bármennyire is erre mutatnak a piaci folyamatok. A kínai állami tulajdonú bankok napok óta intervenciós céllal vásárolják a jüant a dollár ellenében. 

A jüan értékének stabilizálására irányuló koncentrált erőfeszítést Kína pénzügyi stabilitásával kapcsolatos növekvő aggodalom támasztja alá. Elemzők és szakértők rámutattak a kínai gazdasági növekedés megtorpanásából és a pénzügyi szektor bizonytalan állapotából eredő kockázatokra.

Ezek a tényezők alááshatják a jüan stabilitását, ami gyors fellépésre készteti a hatóságokat.

A világ még nem aggódik egy kínai válság miatt

Érdemes megjegyezni, hogy a jüan fokozott védelme eddig korlátozottan hatott a főbb globális valutákra. Az ausztrál dollár, amely szoros gazdasági kapcsolatai miatt különösen érzékenyen reagál a kínai fejleményekre, a héten viszonylag visszafogott, 1,4%-os csökkenést produkált. Ez a visszafogott reakció arra utal, hogy a piac már beépítette a Kínával kapcsolatos lefelé mutató kockázatokat – emeli ki elemzésében az ING.

Ráadásul a piaci szereplők erőteljes kormányzati beavatkozásra számítanak ahelyett, hogy egy szélsőséges és váratlan válság robbanna be Kínában.

Ezen erőfeszítések ellenére a kínai jegybank és állam számos kihívással áll szemben: a folyamatos gazdasági bizonytalanságok az ingatlanszektorban kialakuló válsággal párosulva, csökkentették a befektetők jüanba vetett bizalmát. A jüan relatív gyengesége az amerikai dollárral szemben is fennmaradt, a renminbi 16 éves mélypontra, 7,2981-re csúszott a zöldhasúhoz képest.

Bár a PBoC hét eleji és mostani devizapiaci beavatkozásai átmenetileg stabilizálták a jüant, az elemzők továbbra is óvatosak a valuta hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban. A kínai gazdaság tartósan lassú növekedése, valamint a Kína és az USA közötti monetáris politika eltérése (a Fed szigorúsága, illetve a PBoC lazító kamatpolitikája) továbbra is lefelé mutató kockázat.

A kínai és az amerikai 10 éves kötvények közötti hozamkülönbség jelenleg is rekordszinten áll, ami a befektetők szemében az amerikai eszközöknek kedvez.

A PBoC a további leértékelődés és a potenciális tőkekiáramlás kockázatainak mérséklése érdekében többoldalú megközelítést alkalmaz. Ez magában foglalja a jüan napi középárfolyamának meghatározását, amely a kereskedés referenciapontjaként szolgál. Vagyis ha a jüan egy meghatározott sávon túl eltér ettől a rögzített árfolyamtól, a központi bank kész további beavatkozásra nyílt piaci műveletek formájában.

A kínai hatóságok fokozott erőfeszítései a jüan védelmében tehát a stabilitás fenntartása iránti elkötelezettségüket mutatják egy igen összetett gazdasági helyzetben. Intézkedéseik célja, hogy megakadályozzák a leértékelődés és a tőkemenekülés önfenntartó ciklusát, miközben helyreállítják a befektetők bizalmát a jüan esetében.

Ám fontos kérdés, hogy az élénkítő szándékú laza kamatpolitika és a pénzügyi stabilitási, valamint árfolyamstabilitási elvárások mennyire illeszthetők össze. A kínai gazdaság lassulása és a pénzügyi rendszer bonyolultsága által támasztott kihívások azonban arra utalnak, hogy a jüan előtt álló út továbbra is bizonytalan.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment