Líbiában összeolvadt a két jegybank

RockedBuzz
By RockedBuzz 1 Min Read

Újra egyetlen egy független líbiai központi bank működhet mostantól. Technikailag egy újra egyesülésről van szó: közel tíz éve az intézmény az országot sújtó polgárháború miatt kettészakadt.

Sadiq al-Kabir kormányzó a bank tripoli központi irodájában jelentette be az egyesülést. A bejelentés a Mari Muftah Rahil kormányzóhelyettessel és a bank tripoli és bengázi fiókjának osztályvezetőivel tartott megbeszélést követően történt.

A 2014 óta, a polgárháborút követően, a líbiai központi bankot nyugati és keleti ágakra osztották fel. A megosztottság közvetlen következménye volt annak a politikai instabilitásnak, amely akkor alakult ki, amikor az ország káoszba süllyedt, miután Muammar Kadhafi vezetőjének hatalmát 2011-ben NATO-támogatással megdöntötték.

A bőséges olajtartalékairól ismert Líbiában Kadhafi bukása óta mindennaposak a zavargások. A központi bank közelmúltbeli egyesítése azonban döntő lépésnek tekinthető a rend helyreállítása és az intézményi függetlenség helyreállítása felé.

Az Abdulhamid AlDabaiba miniszterelnök “döntő mérföldkőnek” nevezte ezt a fejleményt. Hangsúlyozta kormánya elkötelezettségét az átláthatóság és a nyilvánosságra hozatali intézkedések megerősítése mellett, miközben biztosítja az integrációt ezen.

A cikk forrása: Reuters.

Címlapkép forrása: Bashar Shglila via Getty Images.

Share This Article
Leave a comment