Kiderült, hogyan mászna ki a gödörből Kína

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Augusztus 13-án a Kínai Államtanács egy sor iránymutatást tett közzé, amelyek célja az ország külföldi befektetési környezetének javítása. A lépés része annak a törekvésnek, hogy több külföldi befektetést vonzzanak az országba. A 24 iránymutatást tartalmazó dokumentum hangsúlyozza a külföldi befektetők jogainak és érdekeinek fokozott védelmének szükségességét. Ez magában foglalja a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos végrehajtási intézkedések megerősítését.

Az Államtanács azt is felvázolta, hogy nagyobb költségvetési támogatást és adókedvezményeket kíván nyújtani a külföldi befektetésekkel rendelkező vállalkozásoknak. Az egyik ilyen ösztönző a nyereségüket Kínába visszaforgató külföldi befektetők jövedelemadójának ideiglenes forrásadó-mentességét foglalja magában. Ez az intézkedés várhatóan több külföldi szervezetet fog ösztönözni arra, hogy befektetéseket eszközöljön az országban.

A Tanács emellett javasolta egy “kényelmes és biztonságos irányítási mechanizmus” feltárását a határokon átnyúló adatforgalom számára. Ez a javaslat egy olyan időszakban született, amikor a hatóságok és a nemzetközi vállalkozások, köztük a globális könyvelőcégek között nagy a feszültség az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdések miatt.

Kína aktívan keresi a külföldi tőkét, mivel a COVID-19 világjárványból való gazdasági kilábalása lassul a kulcsfontosságú kereskedelmi partnerek gyenge exportkereslete és az ingatlanpiacon tapasztalható instabilitás miatt. A külföldi vállalkozások és befektetők vonzása azonban eddig kihívásnak bizonyult. Sok potenciális befektető továbbra is óvatos marad a politikai kockázatok miatt, amelyek egy olyan környezethez kapcsolódnak, amely egyre inkább a nemzetbiztonsági intézkedéseket helyezi előtérbe.

(Forrás: Reuters)

Címlapkép forrása: lakshmiprasad S via Getty Images

Share This Article
Leave a comment