Késős típus vagy, rohansz mindenhová? Van egy jó hírünk

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A JAMA Oncology című szaklapban megjelent tanulmány több mint 22 ezer ember aktivitáskövetőjéből gyűjtött adataira hivatkozott.

Eszerint azok, akik napi három-négy percig csak gyors mozgást végeztek, például futottak a buszhoz vagy siettek a lépcsőn, körülbelül 30%-kal kisebb eséllyel haltak meg rákos megbetegedésben, mint azok, akik egyáltalán nem siettek, amikor gyalogosan közlekedtek. Ez még azokra is igaz volt, akik a nap többi részében egyáltalán nem mozogtak.

A tanulmány szerint napi három-négy perc gyors mozgás 17-18%-kal alacsonyabb kockázattal járt a rák kialakulásának szempontjából, és közel 30%-kal csökkentette a kockázatát a tesztelt 13 rákfajta valamelyikének kialakulására.

Az átlagember mindenképpen profitálhat ezekből az eredményekből. Ha azt gondoljuk, hogy mindig kell időt találnunk 30 perc testmozgásra, az nem biztos, hogy igaz

– mondja Tracy Crane, a Miami Egyetem Sylvester Összetett Rákközpontjának kutatója.

Crane szerint a legjobb egészségi állapot eléréséhez ajánlott heti 150 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgás, de nem mindenki képes ennyit beiktatni a heti rutinjába.

Az olyan apróságok, mint a lépcsőzés és a céltól távolabb parkolás nagyon hasznosak lehetnek a rákmegelőzés szempontjából

– mondja Crane, hozzátéve, hogy az intenzívebb, lendületes sétálás, vagy lépcsőzés kifejezetten hatékony lehet ilyen szempontból.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Share This Article
Leave a comment