Igazi katasztrófa zajlik a Balatonban – Ádáz csatát vívnak a betolakodókkal a helyiek

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Korábban mi is írtunk róla, a törpeharcsa egyre intenzívebb balatoni szaporulata több tényezőre is visszavezethető. Kedvezett az invazív faj elterjedésének az egyre erősödő víztisztulás, a nyílt vízi hínármezők megerősödése, és az, hogy a magyar tenger vizében nincs semmilyen jelentős parazitája és specifikus vírusos, bakteriális betegsége, vagy épp természetes ellensége a halfajtának. 

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt vezérigazgatója egy kisfilm keretein belül részletes tájékoztatást adott az állomány életmódjáról, szaporodásáról, illetve az egyes gyérítési technikákról.

Jelenleg a társaság a varsákon kívül elektromos halászgéppel, dobóhálóval és merítőszákkal végzi a munkát, az utóbbi jelenleg a leghatékonyabb módszer.

Szári Zsolt bevallása szerint az elmúlt egy hónapban már több mint 250 ezer ivadékot szákoltak, ami több mint 120 mázsa törpeharcsát jelent.

A vezérigazgató egyben azt is kéri a Balaton horgászaitól, hogy a pecázás során érdemes hozzájárulni a gyérítéshez, és ha törpeharcsát fognak, érdemes kiszedni a Balatonból, ezzel segítve a gyérítést.

A szakértők igyekezete, a felhívásuk munkájuk támogatására nem véletlen, hiszen súlyos következményekkel járhat a Balaton élővilágára nézve, ha a törpeharcsa-állomány tovább nő a következő években. A horgászok kikapcsolódását és az őshonos élővilágot egyaránt fenyegeti az invazív faj térhordítása. Minderről alábbi elemzésünkben írtunk korábban részletesen:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Share This Article
Leave a comment