Idén is oda a szilvatermés nagy része

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A két szervezet közleményében felidézte, hogy az időjárás nem kedvezett a szilvatermesztésnek, a hűvös tavaszi idő néhány fajta esetében kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadékos időjárás pedig a monília-fertőzés elleni védekezést nehezítette.

A termőterület nagysága az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Az idei területalapú támogatási adatok szerint mintegy 5848 hektáron termesztenek Magyarországon szilvát a gazdálkodók.

A legnagyobb termesztőkörzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, itt 1636 hektáron folyik a szilvatermesztés, a második helyen Bács-Kiskun vármegye áll 1197 hektárral, de Pest vármegyében is jelentős szilvaültetvények vannak, mintegy 956 hektáron foglalkoznak ezzel a gyümölccsel a gazdálkodók.

A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva július közepétől októberig érik. A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a gyümölcs ipari feldolgozása is. A Magyarországon termett szilva jelentős részét, mintegy 60 százalékát az ipar dolgozza fel, lekvár és befőtt mellett pálinka alapanyagául is szolgál a gyümölcs.

Az idei gyümölcsterméseknek nem kedvezett a rendkívül hideg márciusi időjárás. Az első hidegbetörés március 15-én volt, amelyet követően mintegy 3 napon keresztül alakultak ki éjszakai lehűlések. A második sarkvidéki hidegbetörés március 27-én érte el Magyarországot, mely mögött – régiónként eltérő módon – alakultak ki 2-4 nap erejéig kritikus éjszakai lehűlések. Ezek pedig megroncsolták a virágokat.

Címlapkép forrása: Elena Botta via Getty Images

Share This Article
Leave a comment