Harmadik fél hajójára nyitott tüzet Oroszország, Donyeckben próbálnak áttörni az ukránok – Háborús híreink hétfőn

RockedBuzz
By RockedBuzz 4 Min Read


Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a saját készleteiből

Az Egyesült Államok 200 millió dolláros (mintegy 70 milliárd forintnyi) új fegyvercsomagot küld Ukrajnának – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

A közlemény szerint a fegyverszállítmányt az elnöki felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority) alapján az amerikai katonai készletekből hívják le, ami lehetővé teszi, hogy az eszközök rövid idő alatt Ukrajnába érkezzenek.

Az újabb, 200 millió dolláros csomag a 44. lehívás az amerikai készletekből, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnának juttat.

A múlt héten megjelent előzetes kormányzati információk szerint a biztonsági segítség tartalmaz irányított rakétákat többek között Patriot légvédelmi rendszerekbe, valamint egyéb rakétákat, aknamentesítő felszereléseket és 12 millió lőszert kisebb fegyverekbe.

A védelmi minisztérium – a Pentagon – múlt heti összesítése alapján az Egyesült Államok a háború kezdete óta 43 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, köztük 2000 Stinger légelhárító-, és több mint 10 ezer Javelin páncéltörő rendszert valamint több, mint 2 millió 155 milliméteres löveget bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, ami a leggyakrabban használt lőszer-típus.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken megerősítette, hogy “hosszabb időbe telik”, amíg Ukrajna megkaphatja a megígért amerikai F16-os vadászgépeket, ami az ország melletti hosszú távú amerikai elköteleződés része. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen azokra a médiajelentésekre reagált, melyek szerint Ukrajna szóvá tette, hogy a következő nyárnál előbb ukrán pilótáknak nem lesz lehetőségük F16-os vadászrepülők használatára Oroszország ellen.


Az ukrán hadsereg dróntámadások elhárítását jelentette Odessza megyében

Orosz rakéta- és dróncsapásokat hiúsított meg az ukrán hadsereg a dél-ukrajnai Odessza megyében vasárnap este, három ember megsebesült – derült ki a helyi hatóságok tájékoztatásából.

Az ukrán hadműveleti parancsnokság a Telegramon azt írta, háromszor érte támadás Odessza térségét, 15 drónt és nyolc Kalibr típusú rakétát vetettek be az orosz erők, azonban valamennyi támadást meghiúsította a légvédelem.

Az ukrán hadsereg közlése szerint egy kiképzőintézmény kollégiumát és egy üzlethelyiséget rongáltak meg az “Odessza központját célzó” megsemmisített rakéták törmelékei.

Az első jelentések szerint “egy szupermarket három alkalmazottja megsebesült”.

Több épület ablaka betört, a közelben parkoló autók is megrongálódtak a lökéshullám következtében, két helyen tűz is keletkezett.

(MTI)


Ennyien érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 9669-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9204-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

(MTI)


Harmadik fél hajójára nyitott tüzet Oroszország, Donyeckben próbál áttörni Kijev – Háborús híreink hétfőn

Vasárnap figyelmeztető lövéseket adott le az orosz fekete-tengeri hadiflotta egyik hajója egy palaui kereskedelmi hajóra. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán csapatok Donyeck déli részén indítottak összehangolt támadást az orosz védelmi vonalak ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

A háborúval foglalkozó vasárnapi hírfolyamunk itt olvasható el.

Címlapkép: gyakorlatozó ukrán katonák valahol Donyeck környékén. Forrás: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Share This Article
Leave a comment