German firm wins competition to build futuristic headquarters for Chinese tech giant Tencent

Adriana Lima
By Adriana Lima 4 Min Read
origin 1Artists’ impression. A imaginative and prescient of the longer term for Tencent’s new headquarters. ©Tencent Helix by Ole Scheeren ©Buro OS

German structure firm Büro Ole Scheeren has been chosen to design the brand new international headquarters of expertise giant Tencent in Shenzhen, the so-called ‘Chinese Silicon Valley’.

Under the title Tencent Helix, the German designers current a constructing with 4 towers rising from a spiral-shaped base. According to the architects, the proposal symbolizes the corporate’s fast progress.

At practically 500,000 sq. ft, the campus will likely be practically double the dimensions of Apple Park, Apple Inc.’s headquarters in California.

The complicated will likely be constructed on an space of ​​14 hectares in Qianhai Bay. It will likely be a central a part of a futuristic neighborhood on Dachanwan Island, a serious city improvement in Shenzhen that may function a expertise and monetary district.

origin 1The swirling construction rises into 4 towersTencent Helix by Ole Scheeren © Buro-OS_02

The principal constructing is the Vortex Incubator, which is the collective coronary heart of the headquarters. An area that connects the 4 workplace towers of various heights and versatile flooring plans right into a social ecosystem of actions.

The area will home Tencent’s academy, in depth leisure areas, a wellness middle, a convention middle and collaborative workplaces. It will function a connection level for workers from completely different sectors to meet and talk in large-scale interconnected flooring designed for interactive use.

origin 1Interior view of the Grand FoyerTencent Helix by Ole Scheeren © Buro OS

Intended to home 23,000 staff, the Urban Forum will function the complicated’s permeable base. This space will embrace eating places, outlets, public companies and cultural areas.

It will likely be built-in with the campus and surrounding actions, anchoring the headquarters to the city context of the rising metropolis that surrounds it.

Located between the towers, a system of spiral landscaped terraces types the Vortex Garden, which integrates the venue right into a inexperienced and useful out of doors area.

origin 1Vortex Movement developsTencent Helix by Ole Scheeren © Buro OS

This level is used to assist dissipate the warmth produced by the towers. The gardens additionally function retention ponds for storm surges, and the buffered water is used for panorama irrigation.

Merge expertise with the wants of society

Ole Scheeren, the architect behind the Beijing headquarters of Chinese tv channel CCTV, has been chosen to design Tencent’s new campus after a global bidding course of.

“Our design for the new headquarters reflects the company’s values, converging technology with the needs of people and society in a multidimensional construction of space and social integration,” mentioned Scheeren.

The facade of the constructing is made from modular prismatic panels and can present pure mild to the inside areas whereas providing views of town and the bay.

Despite the complicated side of the mission, the architects emphasize that they adopted clever design ideas that assure nice effectivity and organizational simplicity.

Share This Article
Leave a comment