Fegyveres támadást hajtott végre a 444 Brigád, egy egész repteret lezártak

RockedBuzz
By RockedBuzz 3 Min Read

A 444 Brigád és az al-Rada Erők közötti harcokban három ember meghalt, több mint harmincan pedig megsebesültek. A tisztségviselő hozzátette, hogy a Tripoli több külkerületére is kiterjedő harc miatt a Mitiga repülőtérre vezető utakat lezárták; a főváros egyetlen polgári repülőtereként működő légikikötőben pedig a légiforgalmat is kénytelenek voltak felfüggeszteni, így a pályán lévő és a leszállásra készülő gépeket a 180 kilométerre fekvő Miszráta repülőterére irányították át.

A közlések szerint a fegyveres harcot az váltotta ki, hogy a líbiai főváros rendőri feladatait is ellátó al-Rada Erők őrizetbe vették és kihallgatták a 444 Brigád vezetőjét, Mahmúd Hamzát. A helyi média úgy tudja, hogy az elutazni készülő Hamzát az al-Rada Erők ellenőrzése alatt álló repülőtéren igazoltatták; majd a hír hallatán páncélozott katonai járművek és furgonok jelentek meg Tripoli déli és keleti külvárosaiban. Hozzátették, hogy a könnyű- és nehézfegyverekből leadott lövések zajára való tekintettel a területen található egyetemen is oktatási szünetet rendeltek el, a főváros lakosai pedig inkább otthon maradtak napközben.

Líbiában az egykori államfő, Moammer el-Kadhafi 2011-es meggyilkolása után alakultak ki polgárháborús viszonyok, az ország nyugati és a keleti részt uraló erők között.

A 444 Brigádot és az al-Rada Erőket a líbiai főváros legerősebb fegyveres csoportjaiként tartják számon, amelyek a Tripoliban működő líbiai nemzeti egységkormány szövetségesei, ennek ellenére már tavaly is voltak közöttük kisebb összecsapások.

A legjobban kiképzett katonákból álló és a védelmi minisztérium irányítása alatt álló 444 Brigád arról ismert, hogy Tripoli déli külvárosain kívül Tarhuna és Bani Valid városokat, valamint a fővárosból a déli országrészekbe vezető közutakat is ellenőrzése alatt tartja.

Az al-Rada Erők a belügy- és a védelmi minisztériumtól független fegyveres erőként látja el a líbiai főváros rendőri feladatait, ami a dzsihadisták és a köztörvényes bűnözők elleni fellépésre is kiterjed; valamint felel a városközpont és a keleti kerületek, a Mitiga légibázis és polgári repülőtér, továbbá egy börtön biztonságáért.

Címlapkép forrása: Christian Vinces via Getty Images

Share This Article
Leave a comment