Erre senki nem számított: világvégi szigeteknél feszülnek egymásnak a szuperhatalmak

RockedBuzz
By RockedBuzz 3 Min Read

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a magas rangú politikusi látogatások a csendes-óceáni térség államaiban. Narenda Modi indiai miniszterelnök Pápua Új-Guineában járt májusban, júniusban az indonéziai vezető követte őt a szigeten. Emmanuel Macron francia elnök júliusban utazott Új-Kaledóniába, Vanautuba, majd ő is Port Moresbybe érkezett. Májusban Dél-Koreában rendeztek a csendes-óceáni régió országainak csúcstalálkozót, egy hónappal később pedig az Arab Liga tartott értekezletet a térség képviselőivel.

A megnövekedett figyelem oka, hogy senki nem akar lemaradni a szigetekért kibontakozódó versenyfutásban és igyekeznek értékes szövetségeket kötni.

A térség gazdag nyersanyagokban és kiemelkedően fontos hajózási útvonalak vezetnek át erre.

Korábban már megindult a rivalizálás az Egyesült Államok és Kína között a területen, azonban a nagy figyelmet kapó rivalizálás farvizén megjelentek a kisebb államok is. Sokan arra számítottak, hogy a globális versengésben akarnak ezzel valamelyik fél mellé állni, viszont pont az ellenkezője igaz. Teljesen egyéni akciókról van szó, mindenki igyekszik a saját lehetőségeit javítani.

A terület fekvése egy globális válság esetén felértékelődik, mivel itt lehet a hajókat állomásoztatni, vagy tankolni a kulcsfontosságú útvonalak mellett. A másik kiemelkedő erőssége a területnek, hogy a mindenki szeretné a saját gazdaságához megszerezni a kulcsfontosságú ásványkincseket, hogy a függőségét csökkentse.

A térségben kiemelkedő India szerepe: az ország nagyhatalmi ambíciókat ápol, amihez elengedhetetlenek a kritikus fontosságú fémek megszerzése. Sokan korábban úgy tekintettek az ország térségi nyomulására, mint a kínai befolyásszerzési kísérletek ellensúlyozására, azonban szakértők szerint nem erről van szó, hanem India fel akar emelkedni riválisa mellé.

A nagyhatalmi törekvések mellett a regionális hatalmi igények is megjelennek, ebben a ligában játszik Dél-Korea, Indonézia és Franciaország is.

A stratégia alapja szinte mindenütt hasonló, jelentős támogatásokat, segélyeket juttatnak a kis szigetek számára, és ennek köszönhetően szép lassan növelni tudják a befolyásukat. A kis szigetek vezetői is észrevették már a rájuk irányuló növekvő figyelmet, azonban szeretnének nem elköteleződni egyik fél felé sem, mivel többen attól tartanak, hogy egy esetlegesen kibontakozódó globális háborúban a területükön zajlanának az összecsapások.

A címlapképen pápua új-guineai aranybányászok láthatóak. Címlapkép forrása: Bojan Brecelj/CORBIS/Corbis via Getty Images

Share This Article
Leave a comment