Ennek a hívásnak bizonyára nem örült Lavrov: Kínának eszében sincs állást foglalni a háborúban

RockedBuzz
By RockedBuzz 1 Min Read

A telefonbeszélgetésről a kínai külügyminisztérium adott ki közleményt, melyben azt írták, Kína „objektív és racionális hangot” jelent bármely nemzetközi multilaterális fórumon, és

aktívan támogatja a béketárgyalásokat.

A szaúd-arábiai Dzsiddában, Oroszország nélkül tartott béketárgyalásokon 42 ország vett részt, köztük Ukrajna, az Egyesült Államok, India és Kína, amely Liu Hi különleges követet küldte a konferenciára.

Elemzők szerint Peking részvétele elmozdulást jelezhet Oroszország-politikájában, de nem tekinthető 180 fokos fordulatnak Moszkva támogatását illetően.

Kína nyíltan eddig nem ítélte el az ukrajnai inváziót, igaz, nyilvánosan támogatását sem fejezte ki. Peking a maga 12 pontos béketervét igyekszik propagálni a nemzetközi fórumokon, amely azonban sok konkrétumot nem tartalmaz.

Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök, a dzsiddai tárgyalások ukrán résztvevője elmondta, a békekonferencia „nagy csapást” jelent Oroszország számára, mivel az ott részt vevő összes ország teljes mértékben támogatta Ukrajna függetlenségét és területi integritását.

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Share This Article
Leave a comment