Emelkednek az európai hozamok, a német 10 éves egyhavi csúcson van

RockedBuzz
By RockedBuzz 3 Min Read

Az euróövezeti kötvényhozamok pénteken emelkedést mutattak, mivel a befektetők reagáltak a viszonylag gyenge 30 éves amerikai kincstárjegy aukcióra és az amerikai infláció kisebb mértékű emelkedésére. Az euróövezet referenciaértékeként szolgáló német 10 éves kötvényhozam 9 bázisponttal emelkedett, és délutánra 2,62%-ot ért el.

Ez július 12. óta a legmagasabb szint.

Az amerikai kincstárjegyek hozamai is emelkedtek pénteken, miután megjelentek azok az adatok, amelyek szerint a júliusi termelőiár-infláció magasabb volt a közgazdászok által előre jelzettnél. Mindez azután következett be, hogy az adatok a fogyasztói árak szerény júliusi emelkedését mutatták.

Lyn Graham-Taylor, a Rabobank vezető kamatstratégája szerint ennek oka az lehet, hogy az eurózóna felzárkózik az USA-hoz, különösen a 30 éves aukcióhoz kötött európai állampapírpiac zárásakor tapasztalt jelentős elmozdulás miatt – mondta el a Reutersnek.

A csütörtökön közzétett adatokból kiderült, hogy az amerikai infláció júliusban enyhén, éves szinten 3,2%-ra emelkedett a júniusi 3%-os értékről, noha a közgazdászok 3,3%-os növekedést jósoltak. Az amerikai államkincstár csütörtöki 23 milliárd dolláros 30 éves kötvényaukcióján április óta a legalacsonyabb keresletet mutatta, ami a hosszabb lejáratú hozamok emelkedéséhez vezetett.

A kétéves német kötvényhozam, amely érzékeny a kamatvárakozásokra, 6,5 bázisponttal 3,04%-ra emelkedett. Az elmúlt hetekben a hosszabb lejáratú amerikai és európai kötvényhozamok több tényezőnek köszönhetően emelkedtek, többek között a főbb gazdaságok rugalmas növekedése; a szaúd-arábiai olajcsökkentések és a földgázellátás zavarai miatt megemelkedett energiaárak; az amerikai államkincstár megnövekedett hitelfelvétele a kötvénypiacon; valamint a Bank of Japan döntése, hogy a hosszabb lejáratú kötvényhozamok emelkedését nagyobb tűréshatárral engedélyezi.

A Federal Reserve és az Európai Központi Bank is közeledik a gyors kamatemelési ciklus végpontjához, vagy talán már el is érte azt. Mindkét jegybank szeptemberben ismét kamatdöntő ülést tart, miután júliusban 25 bázisponttal emelt – a Fed 5,25% és 5,5% közötti sávot, az EKB pedig 3,75%-os szintet határoz meg.

Olaszország tízéves kötvényhozama pénteken 11 bázisponttal 4,26%-ra emelkedett. Az olasz és a német hitelköltségek közötti különbség 163 bázispont körül állt – az idei alsó tartomány közelében.

A Reuters pénteken közzétett felmérése szerint a közgazdászok szűk többsége azt jósolja, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben szünetelteti a kamatemelést; a magasan futó infláció miatt azonban még az év vége előtt újabb emelésre számítanak

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment