Csökken az arany ára

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Az arany ára jelenleg egyhavi mélypont közelében tartózkodik, ami a harmadik egymást követő heti csökkenést jelenti. Ez a tendencia nagyrészt a dollár és a kötvényhozamok erősödésének köszönhető, miután az amerikai termelői árak júliusi emelkedését kimutató adatokat követően erősödtek.

Az azonnali arany árfolyama alig változott, és 11:49 órakor (1549 GMT) stabilan tartotta az unciánkénti 1.912,99 dolláros árfolyamot. Ez azután következik be, hogy az ülésszak korábbi részében július 7. óta a legalacsonyabb szintre esett. Ezen a héten eddig 1,4%-os csökkenés volt tapasztalható az aranyrúdnál. Eközben az amerikai arany határidős jegyzése is enyhe, 0,2%-os csökkenést mutat, és 1.945,30 dolláron állapodott meg.

A termelői árindex emelkedése kissé magasabb volt a vártnál, ami a kincstárjegyek hozamának emelkedését eredményezte, és kis mértékben fellendítette az amerikai dollárindexet. Jim Wyckoff, a Kitco vezető piaci elemzője szerint ezek a tényezők némi nyomást gyakoroltak az arany piacára – mondta el a Reutersnek.

A gazdasági tényezők mellett mind az arany, mind az ezüst piacán technikai eladások is megfigyelhetőek, mivel a grafikonok az elmúlt hetekben inkább rövid távú csökkenő tendenciákat mutattak.

A munkaügyi minisztérium jelentése szerint a múlt hónapban 0,3%-kal emelkedett az amerikai termelői árindex. A júliusig tartó 12 hónap során a PPI 0,8%-kal nőtt – a közgazdászok azt jósolták, hogy a PPI csak 0,2%-kal emelkedik a hónapban, éves szinten pedig 0,7%-kal.

A dollár 0,2%-kal erősödött a többi devizával szemben, ami a negyedik egymást követő heti emelkedést jelenti, ami az aranyat drágábbá teszi más valuták tulajdonosai számára. A 10 éves referenciahozamok 4,148%-ra emelkedtek. Továbbá a csütörtökön közzétett adatok az amerikai fogyasztói árak mérsékelt júliusi emelkedését mutatták, ami felcsillantotta a reményt, hogy a Federal Reserve a kamatemelési ciklus végéhez közelíthet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment