Az OTP lekerülhet az ukrán feketelistáról

RockedBuzz
By RockedBuzz 13 Min Read

Agiya Zagrebelska az Espresso-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy az OTP kedvezményes hiteleket nyújt a háborúban részt vevő orosz katonák számára, ami szerinte az agresszor csapatainak közvetlen finanszírozásának nevezhető.

Az OTP Bank kiterjesztette tevékenységét Oroszországban, növelte ottani bevételeit, bevezette termékeit. Most mi, mint ügynökség, a diplomatáink, a magyar kormány és az OTP Bank tárgyalásokat folytatunk, és remélem, hogy ezek nagyon hamar véget érnek

– mondta Zagrebelska.

A NAZK képviselője a következő feltételeket jelölte meg az OTP feketelistáról való eltávolításához:

Az OTP Bank megerősíti, hogy nem ad kedvezményes hiteleket az orosz hadseregnek, és bemutatja nekünk annak tervét, hogy rövid időn belül kivonul az orosz piacról, amelyet végre is fog hajtani. Mi pedig szívesen eltávolítjuk az OTP Bankot a feketelistáról.

A kormány korábban már több ízben is azt hangoztatta, hogy kiáll az OTP mellett, és szorgalmazta, hogy az ukránok vegyék le a magyar bankot a feketelistáról.

A két fenti feltétel közül az operáció eladása tűnik a nehezebben teljesíthetőnek, hiszen ennek jogszabályi akadálya is van. Az OTP második negyedéves gyorsjelentésében a menedzsment megismételte a már korábban leírtakat az orosz és az ukrán bank jövőjével kapcsolatban:

“Az orosz és ukrán leánybank esetében továbbra is a „vállalkozás folytatásának elve” érvényesül, de a menedzsment az orosz operáció esetében továbbra is vizsgál minden stratégiai opciót, azonban egy 2022. októberi elnöki rendelet megtiltja a külföldi tulajdonú bankok eladását.”

Az OTP árfolyama ma 0,5 százalékot emelkedett, míg idén 40,2 százalékos pluszban van.

OTP árfolyamának alakulása

chart 52645

Címlapkép forrása: Shutterstock

Share This Article
Leave a comment