A lemondás küszöbére jutott az Európai Bizottság első alelnöke, mert miniszterelnök akar lenni

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

Miután Mark Rutte holland miniszterelnök koalíciós kormánya július közepén összeomlott, így előrehozott választások jönnek novemberben, Timmermans rögtön jelezte, hogy indulni akar a miniszterelnöki székért. Mostanra tehát megkapta a két párttól a jelölést a posztra.

Timmermans egyébként a PvdA korábbi parlamenti képviselője is volt, és tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában Timmermans külügyminiszteri posztot töltött be. Aztán 2014-ben a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a többi között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök lett, majd 2019-től, az Ursula von der Leyen vezette testületben az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felel első alelnökként.

Timmermans főbb kihívói a választásokon Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Néppárt a Szabadságért és a Demoráciáért (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek.

A mai jelölés kapcsán a Reuters felidézi, hogy egy július végén közzétett IPSOS-felmérés szerint a Munkáspárt és a Zöld Baloldal közös pártja 27 mandátumot érhetne el a holland parlamentben, és csak kettővel maradna le a felméréseket vezető konzervatív VVD párttól, Rutte távozó miniszterelnök pártjától. Mindez azt jelenti: nem biztos, hogy Timmermans tényleg miniszterelnök lesz, mindenesetre a hivatalos jelöltség elnyerésével már távoznia kell a brüsszeli állásából.

Egyelőre a Bizottság szóvivője azt jelezte a hírügynökségnek, hogy mivel a pártok szavazása csak augusztus 22-én fejeződik be, jelenleg “nincs hatása arra, hogy a (biztosok) testületének tagjaként rendelkezésre áll-e”, és hozzátette, hogy Timmermans az európai zöldügyekért felelős ügyvezető alelnökként egyelőre továbbra is folytatja a munkáját.

Címlapkép forrása: EU/Christophe Licoppe

Share This Article
Leave a comment