A fehérorosz elnök elrendelte a kapcsolatfelvételt Lengyelországgal

RockedBuzz
By RockedBuzz 2 Min Read

A tájékoztatás szerint Lukasenka közölte:

Szükséges beszélni a lengyelekkel. Utasítottam a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

Minszk és Varsó között nagy a feszültség az ukrajnai háború miatti megosztottságukból fakadóan, mivel Lengyelország anyagilag és katonailag segíti Kijevet, míg Fehéroroszország Moszkva szövetségese. A NATO-tag Lengyelország csütörtökön közölte, hogy “elrettentésként” mintegy tízezer katonát tervez telepíteni Fehéroroszországgal közös keleti határának védelmére.

Lukasenka szerint a lengyel kormány az október 15-i lengyelországi parlamenti választások előtt a helyzet eszkalálására törekszik, hogy megmutassa, hadserege erős.

A fehérorosz vezető valószínűtlennek tartotta, hogy a következő két hónapban olyan jelentős változások történnének Varsó álláspontjában, ami “számukra és számunkra is előnyös lenne”.

Sokat követelnek tőlünk, de mi ezt nem fogadhatjuk el, mert ellentétes volna az érdekeinkkel

– tette hozzá.

Bár azt is mondta, hogy “nyitott az együttműködésre”, Aljakszandr Lukasenka egyenesen azzal vádolta meg “az amerikaiakat, hogy felhasználják Lengyelországot az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt amúgy is jelentős feszültség növelésére a térségben”.

Lengyelország nemrégiben figyelmeztetett a Fehéroroszország felől érkező provokációk veszélyére és a Wagner orosz zsoldoscsoport jelentette lehetséges veszélyre, miután a biztonsági magáncég Fehéroroszországba települt.

Varsó azzal is vádolja Minszket és Moszkvát, hogy a térség destabilizálása érdekében újabb migránsáradatot szervez az Európai Unióba.

Címlapkép forrása: Getty Images

Share This Article
Leave a comment